FOKUSING – NOVA IZOBRAŽEVALNA SKUPINA, 1. stopnja

FOKUSING – NOVA IZOBRAŽEVALNA SKUPINA, 1. stopnja

12. novembra 2022  pričnemo z izobraževanjem iz metode fokusing, 1. stopnja, z možnostjo nadaljevanja na višjih stopnjah. Izobraževanje bomo zaključili aprila 2023.

Prijave zbiram do 22. oktobra 2022.

Izobraževanje bom vodila Mateja Vrhunc Tomazin, »Focusing Trainer« s certifikatom The Focusing Institute, New York (TFI) in »Coordinator «, kar pomeni, da  sem pooblaščena za izobraževanje na višjih stopnjah usposabljanja do certifikata (s strani TFI) praktika in učitelja fokusinga (Focusing Trainer).

 

 

Več o izobraževanju in možnosti nadaljevanja poti do licenciranega strokovnjaka za fokusing si lahko preberete na naši spletni strani na povezavah:

O fokusingu:

https://www.krogterapije.si/terapije/fokusing/

O usposabljanju do strokovne licence za fokusing: https://www.krogterapije.si/izobrazevanje/fokusing-program-usposabljanja/

 

 

Za vse ostale podatke in odgovore na vprašanja se obrnite na Matejo Vrhunc Tomazin preko elektronske pošte: matejavt@ krogterapije.si

 

Nekaj podatkov o izobraževanju iz fokusinga

Fokusing je metoda, ki jo je osnoval profesor na univerzi v Chicagu, dr. Eugene Gendlin. S kolegi  so raziskovali, kaj je tisto, kar uspešne terapije loči od neuspešnih in ugotovili, da ne gre za terapevtski pristop ali tehnike, niti za to, o čem klient govori, temveč je razlika v tem, kaj klient naredi znotraj sebe. To je poseben način »čutiti v telo«, približati se sebi znotraj na poseben način. Fokusing uči, kako spoznati  ključne notranje premike, s katerimi  posameznik uporabi telesu lastne sile in se tako iz zastoja pomakne naprej v življenje. Po mnenju Gendlina večina psihoterapij niti ne ve, kaj je ta bistveni notranji pristop, še manj, kako pomagati klientom, da se ga naučijo.

 

Izobraževanje iz fokusinga vam osvetli prav ta poseben način čutiti v telo, s čemer se naučite prisluškovati v širjavo vaše čustvene inteligentnosti. S fokusingom se povrnete v izvor védenja, ki vam je vedno pripadalo. Fokusing vam da dostop do vašega notranjega kompasa, ki vam pokaže pravo smer vašega življenja. Fokusing temelji na naravnem toku življenja znotraj nas, ki si želi pomikati naprej in najti nove možnosti.

 

Na izobraževanju iz fokusinga se naučite fokusirati sami – kot proces, ki ga lahko uporabite kadarkoli ga potrebujete (v stresnih položajih, v zahtevnih odnosih,…), da z njim transformirate zamrznjene vzorce in prepričanja, kar spodbuja tako čustveno kot tudi telesno zdravljenje. Posebna dragocenost izobraževanja iz fokusinga je fokusiranje v parih, ko vam drugi varno in nevsiljivo sledi s svojo prisotnostjo in vi sledite njemu.

 

Na tečaju prve stopnje fokusinga:

 • Boste spoznali, kaj je fokusing in kako vam lahko koristi v vsakodnevnem življenju.
 • Naučili se boste, kaj je »felt sense« in kako ga zaznati.
 • Pridobili (povrnili) si boste sposobnost empatičnega »poslušanja znotraj«.
 • Naučili se boste, kako biti prisoten, podporen in empatičen poslušalec drugega, ki fokusira.
 • Pridobili boste sposobnost fokusiranja samostojno in / ali s fokusing partnerjem.

 

Pridobili boste veščine, ki vam bodo služile pri:

 • Stiku z resničnimi potrebami in željami
 • Sprejemanju odločitev
 • Iskanju rešitev za vsakodnevne težave / situacije
 • Vzpostavljanju odnosa s sabo in drugimi na drugačen način; s sprejemanjem, prijaznostjo in pozornostjo do samih sebe in drugih
 • Sprostitve blokad (npr. strah pred javnim nastopanjem) in napetosti
 • Vzpostavljanju zaupanja, stika s strastjo in navdušenjem
 • Doseganju neodvisnosti od mnenj drugih, predvsem avtoritet
 • Prepoznavanje in soočanje z notranjimi konflikti
 • Prepoznavanju in regulaciji lastnih čustev

 

Fokusing je preprost, naraven in na nek način tudi revolucionaren, saj se (ponovno) učite zaupanja vašemu lastnemu notranjemu védenju v zameno za zanašanje na mnenje in voljo drugih.